Tarot

Mit is jelent kártyát vetni? Tudományos alapon alátámasztott pszichoterápiás módszer, vagy a köznyelvben ismert "jóslás"? Miben segíthet?

Kártyát vetni mindenki tud, akár otthon magának is. De, kezdetben érdemes egy hozzáértő segítségét kérni, hogy megértsük a módszer lényegét, hogy a későbbiekben már egyedül is könnyedén tudjuk majd alkalmazni. Semmi esetre se képzeljünk magunk elé egy középkori jelenetet, ahol egy bársony karosszékben izgatottan, levegőt visszafojtva várjuk, ahogy a velünk szemben ülő, nagy kendőkkel gondosan feldíszített, hamiskás tekintetű cigányasszony mesél majd arról, hány gyerekünk lesz, mikor találjuk meg a körtefa alatt elásott titkos kincseket, és mikor ér el minket végül a kínkeserves halál. Noha sokunknak a kártyavetésről ezek a képek ugranak be, engedjük el ezeket a régi beidegződéseket, és adjunk teret a modernkori terápiás módszernek, ami a projektáláson alapszik - de erről majd később.

A tarot eredete ismeretlen, de már több száz éve is születtek róla feljegyzések. A kártya megjelenése azért is érdekes, mert a középkorban nyomtatás még nem létezett. Többször is betiltották, mert összeesküvés elméleteket, titkos közösségek veszélyforrásait látták benne. Napjainkban a 78 darabból álló kártyacsomag ismert. A lapok egyik oldalán szimbolikus jelentésű, misztikus képeket láthatunk, másik oldala egyforma mintázatú és színű. Többféle hiedelem létezik arról, hogy kell "megtisztítani, saját energiánkkal átitatni" a kártyákat, és, hogy hogyan tároljuk őket. Ezekben a Hold fénye, a tűz vagy a rózsakvarc is segítségünkre lehet. Egy valami azonban biztos; nagyon fontos, hogy a kérdező, akinek a kártyát vetik, keveri a kártyákat és később felfordítja azokat, folyamatosan erősen koncentráljon az adott kérdésre. A kérdés pedig nem lehet egyszerű eldöntendő, amelyre a válasz igen/nem lehet. A módszer nem fogja bebizonyítani nekünk, hogy IGEN, boldogok leszünk, vagy NEM, nem halunk-e meg fiatalon. A kártyavetés módszere viszonylagos, és rejtélyekkel teli, utalásait és szimbolikus jelentéseit, hosszasan kell elemezgetni, kutatni Önmagunkban, és keresni a válaszokat. Mert a válaszok ott vannak bennünk. A kártya pedig segít megtalálni a bennünk rejlő válaszokat.

Sokféle témájú kártya, illetve kirakás létezik. Én személy szerint a Kelta keresztet szeretem, mert talán az fogja át a legjobban, vizsgálja a legrészletesebben a feltett kérdést. Láthatjuk milyen hatással van a jelenünkre a múltunk, és hogyan alakulhat a jövőnk, ha a jelenlegi szándékaink nem módosulnak. A kártya előhozza lelkünk mélyének leghőbb titkát, reményeit és félelmeit, melyeket gyakran magunknak sem vallunk be, nem hogy hangosan ki is mondjuk azt.

Végezetül, pedig mint jelent az amikor, azt mondom, hogy a Tarot a projektáláson alapszik? Képzeljük el a következő szituációt:

Leülünk kávézni egy régi ismerőssel, és arról mesélünk, hogy nem tudjuk mitévők legyünk, egy évek óta tartó rossz kapcsolatban élünk, amely már nem fejlődik sehová, boldogtalanok vagyunk. Ismertetjük a részleteket, és arra jutunk, hogy nem tudjuk, mi lenne a következő lépés, hogyan változtassunk. A mellettünk ülő barát, hasonló problémákkal küzd, ő is hosszasan mesélni kezdi kapcsolatának fájó pontjait, és tanácsot kér tőlünk, mit tegyen. Érdekes módon azonnal van véleményünk, és tanácsot is tudunk adni.

Hogy lehetséges ez? Hogy míg másoknak olyan könnyedén tudunk segítséget nyújtani, a saját válaszainkat nem találjuk. A különbség az, hogy míg kívülről látjuk más életét, elejétől a végéig tudjuk követni az elmondottakat, hogy utána logikusan átlássuk a tényeket, és levonjuk az értelemszerű racionális következtetéseket, addig, amikor rólunk van szó, befolyásolnak minket az érzelmeink. A kártya abban segít, hogy életünk "felülről" lássuk, rendszerbe tudjuk szedni, és csak később kapcsoljuk hozzá az érzelmeket. Így pedig sokkal hatékonyabbak vagyunk, és már látjuk is mit mutat a kártya, akár egy filmben, levetíthetjük magunk elé az életünket.

Amennyiben szeretnél Te is megismerkedni a kártyavetés tartogatta lehetőségekkel, kíváncsi vagy adhat-e Neked valami újat ez a módszer, szívesen segítségedre leszek. De, ha szeretnéd egyedül felfedezni a Tarot kártya misztikus világát, vásárolj egy pakli kártyát akármelyik könyvesboltban, vagy az erre szakosodott üzletekben. Én személy szerint a az Elixír Könyvesboltban vettem az Arany Tarot kártyámat. Amikor azon tanakodtam, hogy melyiket vegyem meg, a boltban azt a meglepő tanácsot kaptam, hogy hagyatkozzak az intuícióimra, és válasszam azt, amelyik legelőször odavonzza a tekintetemet. Bevált.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el